tisdag 13 april 2010

Farliga kvicksilverlampor

Apropå bland annat min torra hy och min klåda, som jag inte just har berättat om än, finns idag en artikel i SvD som är viktig att läsa. Om man alls har gått på idiotin med lågenergilampor. Själv har jag köpt ett antal LED-lampor, fast de än så länge oftast bara fungerar som ledljus. Bortsett från några dyrare varianter som faktiskt ger riktig bra riktat ljus. Sen har jag lagrat vanliga glödlampor (fast jag inte gillar dem heller, då de ger för mycket värme) för att klara mig tills det kommer starkare LED-lampor till vettiga priser.

Men tyvärr hade jag satt in en ny lampa ovanför diskbänken, innan jag fattade detta och där har jag ett litet lysrör. Nyligen blev jag dessutom av min bostadsrättsförening påtvingad en spisfläkt med lysrör. Jag vet ännu inte hur jag ska hantera det! Mixtra vid spis eller diskbänk utan ljus går inte.

Lagenergilampor kan ge skadlig stralning

Jag känner sedan en tid tillbaka även till några Youtubefilmer som passar bra i sammanhanget. De passar bra att lägga ut här. Det finns fyra delar, men jag länkar till det första, sen är det bara att söka fram de följande delarna:

Dirty Electricity - Part 1 - Rays of Rash

Det här är viktigt att sprida, inte minst bland "ömhudade" tanter som jag! Har man dessutom redan problem med nervsystemet ska man inte befatta sig med kvicksilverlampor. Inte med trådlösa telefoner heller. Anser jag och många med mig Med mera, med mera, men det här är en stor historia.

En bra grej står i alla fall i samband med artikeln på SvD, nämligen att det finns lågenergilampor som har ett extra hölje för att avge mindre uv-strålning. Det extra höljet skyddar dessutom mot att slå sönder lampan, vilket också är farligt, eftersom kvicksilvret kommer lös. Så varför skulle du köpa lampor med nakna lysrör när det finns bättre alternativ? Om du nu måste köpa hg-lampor.

Med hälsning från energimyndigheten kommer här ett viktigt tillägg om lågenergilamporna:
(och varför skickar man inte ut detta till alla Sveriges hushåll? Jag tror jag har frågat, men minns inte nu…)

Så här gör du om en lågenergilampa går sönder

Hm, jag tänkte idag egentligen skriva vidare om stress, som jag så kaxigt uttalade mig om för ett par dagar sedan. (Eller tänkte jag bara? Hittar det inte nu...) Vi får se vad som händer. Jag har även äntligen kommit på exakt (?) hur min flera år gamla MP3-spelare fungerar, så jag har roligt jobb med att fylla den med fräsch musik också. Och att även på andra sätt förbereda mig för besök hos min käre H. Han har nämligen fått låna först MP3-spelaren, sen min CD-spelare, för att roa sig på fritiden på Rehab. Sist jag var där (för över en vecka sedan!) tog jag hem MP3-spelaren för att ”fixa”, men först nu när snoret börjar avta vaknar hjärnan till någorlunda…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar